ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Μια ιστορία μέσα στον εμφύλιο πόλεμο των ελλήνων ανταρτών ΕΑΜ-ΕΛΑΣ
που έζησε ένας αντάρτης και την διηγήθηκε μέσα από ένα γράμμα.
Ο εμφύλιος πόλεμος μέσα από δύο διαφορετικές σκοπιές – οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος1946 – 1949 Οι Έλληνες εναντίον των Ελλήνων. Κέρδισμένοι οι Άγγλοι χαμένοι οι Έλληνες...



Ο εμφύλιος πόλεμος μέσα από δύο διαφορετικές σκοπιές – οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος1946 – 1949 Οι Έλληνες εναντίον των Ελλήνων. Κέρδισμένοι οι Άγγλοι χαμένοι οι Έλληνες... 


 
Μέσα στο γράμμα υπήρχε μια ιστορία με δύο χιλιάδες οκτακόσιες χρυσές λίρες (2.800). Ο παραλήπτης που περίμενε το γράμμα δεν το διάβασε ποτέ. Και έτσι οι χαμένες χρυσές λίρες και ο θησαυρός παραμένουν καλά κρυμμένοι. Λίγο παρακάτω θα καταλάβετε γιατί δεν βρέθηκαν οι χρυσές λίρες και τα σημάδια του χρυσού.



Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ήταν έντονος στην Βόρεια Ελλάδα και στη Μακεδονία ζούσε ο Κώστας Παπαδάκης, πρωταγωνιστής της ιστορίας και αποστολέας αυτού του γράμματος. Ήταν ένας απλός αντάρτης, ταλαιπωρημένος από τη διάρκεια του πολέμου, δεν ήταν κάποιος καπετάνιος, απλώς ξεκίνησε να πολεμάει τους Γερμανούς από τα 17 του. Οι περιοχές στις οποίες δρούσε ήταν Βέρμιο, Πάικο, Τζένα, Καιμάκτσαλαν, Ήπειρος και στα τελευταία του ήταν στον Γράμμο- Βίτσι. Μέσα σε αυτά τα βουνά πολέμησε και έζησε 8 ολόκληρα χρόνια από το 1941- 1949 και στη διάρκεια του πολέμου ήταν στο Βέρμιο όπου έκρυψε το κιβώτιο με τις χρυσές λίρες. Έφυγε κυνηγημένος από το Γράμμο- Βίτσι, βρέθηκε στην Αλβανία και από εκεί στη Ρουμανία όπου και έζησε. Το 1978 έστειλε ένα γράμμα στον φίλο του τον Νικόλα στο χωριό Κεδρώνα αλλά το γράμμα δεν βρήκε τον Νικόλα εν ζωή. Το παρέλαβε η σύζυγος του Νικόλα και το διάβασε. Έγραφε μέσα για έναν μεγάλο θησαυρό αποτελούμενο από χρυσές λίρες. Χωρίς τη βοήθεια του Νικόλα ήταν αδύνατο να βρεθούν οι λίρες γιατί η χήρα δεν ήξερε το σημείο συνάντησης του Νικόλα μαζί με τον Κώστα- καθώς το γράμμα έγραφε ότι στο δέντρο όπου συναντιόνταν οι δύο φίλοι, στη βελανιδιά, στα πέντε μέτρα δεξιά έχει στους 50 πόντους ένα κιβώτιο λίρες. Εκεί συναντούσε με το άλογό του τον φίλο του τον Νικόλα με τα πρόβατα, έπιναν λίγο νερό και τα λέγανε.



Η περιοχή που ψάχνουν το δέντρο είναι 1200 στρέμματα και έχει πολλές βελανιδιές. Η χήρα μαζί με τα παιδιά της και τα ανίψια της ξεκίνησαν να ψάχνουν το δέντρο με τις χρυσές λίρες αλλά το μυστικό διαδόθηκε μέσα στον κύκλο των χρυσοθήρων. Ο λόγος ήταν ότι έψαχναν με ανιχνευτές μετάλλων με τη βοήθεια κατά καιρούς από χρυσοθήρες από Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βέροια, Ιωάννινα, Κοζάνη, Καστοριά, Έδεσσα, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα ακόμα και από την Αθήνα. Έφεραν τα καλύτερα μηχανήματα χρυσού και σαρώνουν ακόμα και σήμερα το βουνό και τις χαράδρες.

Ποιος ξέρει, θα βρεθούν ποτέ οι λίρες ή τις καρπώθηκαν κάποιοι τυχεροί από τους χρυσοθήρες ??








ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου