Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΣΗΜΑΔΙΑ, ΕΡΜΗΝΕΙΣ, ΠΑΛΙΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ












Παλιές Ονομασίες-Καϊμακτσαλάν
ΕΔΕΣΣΑ ΠΕΛΛΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
Οδοιπορικά Βραχογραφίες


Ένα νέο βιβλίο Έλληνα ερευνητή που σχετίζεται με σημάδια και χάρτες θησαυρών της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες. Πρόκειται για το "Παλιές Ονομασίες-Καϊμακτσαλάν" συγγραφέας του οποίου είναι ο Κλεάνθης Παν. Σαμαράς. Στις 160 έγχρωμες σελίδες του έργου ο αναγνώστης περιηγείται σε όλα τα παλιά (αρχαία, βυζαντινά, σλαβόφωνα, τουρκόφωνα) τοπωνύμια (μικροί οικισμοί, μαχαλάδες, χάνια, ρέματα, βουνά και λόφοι) της περιοχής του νομού Πέλλας, του ορεινού όγκου της Καρατζόβας, του Βόρα, της Έδεσσας και των Γιαννιτσών.

Πρόκειται για έρευνα προσωπική με μεγάλο λαογραφικό ενδιαφέρον που δεν απευθύνεται μόνο σε ειδικούς αλλά σε κάθε αναγνώστη. Αξίζει να τονίσουμε ότι το βιβλίο αξίζει να το διαβάσει ο κάθε χρυσοθήρας στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται όλα τα νομίσματα (αρχαία, ρωμαϊκά) της περιοχής με λεπτομέρεια και πλήρη περιγραφή και αναγράφονται οι ελληνικές ονομασίες των πόλεων όπως ήταν από τα αρχαία χρόνια. Ο αναγνώστης βλέπει παλιούς χάρτες, σχεδιαγράμματα και έρχεται σε επαφή με αποκαλυπτικές φωτογραφίες βραχογραφιών (σημάδια) που θα εξάψουν τη φαντασία των κυνηγών θησαυρού. Ανιχνευτές μετάλλων !

Το βιβλίο μεγέθους Α4 συνοδεύει μεγάλος έγχρωμος αναλυτικός παλαιός χάρτης στον οποίο με επιμέλεια έχουν τοποθετηθεί οι νέες και παλιές ονομασίες στις περιοχές από τη Βεγορίτιδα λίμνη (Όστροβο) έως το Καϊμακτσαλάν, την Τζένα, το Πόζαρ, την Αλμωπία (Καρατζόβα),την Έδεσσα (Βοδενά) την αρχαία Πέλλα (Ποστόλ Κιλισέ) και τα Γιαννιτσά (Γιενιτζέ Βαρδάρ).

Τέλος μια σπάνια συλλογή φωτογραφιών με σημάδια και τόπους θησαυρών από το αρχείο του συγγραφέα και ερευνητή Κλεάνθη Σαμαρά. Το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται μόνο σε κυνηγούς θησαυρών με ανιχνευτές χρυσού, αλλά μπορεί κάποιος να το αποκτήσει και για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

Polatidis Group
Πολατίδης
Τιμή βιβλίου: 39€